slovensko-britanska veslaška odprava

Stevov pregled

Bojim se, da smo trenutno v precej valovitem morju kar še posebej otežuje moje tipkanje.

Objavil bom odgovore, ki sem jih dal tudi za intervju pred dvema dnevoma. Upam, da vam bo to dalo dober pregled o tem kaj se je dogajalo do sedaj.

Veslanje je bilo do sedaj neverjetno. Prvih osem ur je bilo krščenih z ''ognjem'', z vetrovi 26 vozlov in z velikimi valovi, tako smo bili prisiljeni izvleči viharno sidro že drugo noč ( viharno sidro je kot padalo z luknjo na koncu, ki ohranja čoln obrnjen v veter in valove ter tako prepreči, da bi se čoln prevrnil v nevihti in tudi omogoča počasno drsenje ). Ponoči smo imeli več treskov valov čez krmo in zadevanje valov čez celotno sprednjo kabino ter siljenje vode skozi zračnike.

Naslednje jutro se je vsak od nas spraševal ali bo to mogoče težje kot smo predvidevali. Kljub temu smo se dobro prilagodili na pogoje in vreme je bilo kasneje tudi na splošno prijaznejše.

Izkazalo se je, da nam naša fizična priprava zelo koristi, vsi smo se namreč obvezali v precejšnjo fizično pripravljenost, ki nas je vodila čez treninge šest krat na teden, dva krat na dan. Prav tako smo morali pridobiti dodatno težo, da bi si zagotovili dovolj rezervne energije za dolgo vzdržljivost pri veslanju (moja teža se je zvišala iz moje normalne teže 74 kg na 90 kg na dan odhoda! Mogoče sem malce pretiraval z ocvrtimi zajtrki!!). Edina stvar na katero se nismo pripravili in tudi nisem prepričan, da bi se lahko, je pomanjkanje spanja, kar se je izkazalo za največjo težavo. Dve uri spanja, dve uri veslanja, 24 ur na dan, je precej izzivajoče, kar je bilo še težje, ko je bilo vreme slabo in so vsa oblačila in posteljnina mokri, si je narediti za spat. Na splošno pa imamo zelo dobro potovanje.

Ali ste naleteli na kakšno presenečenje ali nepričakovan dogodek med veslanjem?

Niti ne, zdi se mi, da smo dokaj dobro pripravljeni, srečali smo nekega čudnega kita, ki je prišel ob čoln in pihnil njegov zrak ven v nas, Simona je med nočjo zadela leteča riba, ampak očitno je to precej pogosto ko prihajamo vse bližje Karibom (vseeno manjši šok ob 4 zjutraj, ampak verjetno je bil to večji šok za ribo).

Kupili smo tudi ribiško palico in med dnevom ulovili Dorada, ta riba je slastna, zato smo fileje hitro skuhali ali pojedli kar surove, za popestritev naših obrokov, ki so drugače brez okusa.

Ali vam uspeva jesti, spati in veslati tako kot ste načrtovali – dve uri veslati, dve uri počivati? Kakšna je morala na vašem čolnu?

Morala je višje kot si je lahko kdorkoli od nas predstavljal, nenehno se medsebojno šalimo in smejimo. Potovanje nam je dalo to, da se zavedamo kako pomemben je spanec. Kakorkoli, razlika med 2 urnim spanjem in 30 minutnim počivanjem je ogromna. Dremanju se je potrebno izogniti za vsako ceno, saj je sledeče dve urno veslanje zelo težko. Izmene so se nekako izšle, veslal sem na vsak sončni zahod in vzhod prvih 22 dni in sem tako doživel nekatere dih jemljajoče poglede. Z nič svetlobnega onesnaženja ponoči so zvezde neverjetno svetle in vidiš zvezdne utrinke čez celo noč kar je neverjetno spektakularno.

Steve
sponzorji

  • Tušmobil

  • Primorski skladi