slovensko-britanska veslaška odprava

Modrosti starih morskih volkov

Če stare morske volke (recimo Simona :) ) vprašamo, kaj je najpomembnejša lastnost uspešne odprave, nam brez obotavljanja povejo, da je to učinkovitost.

Porabiti čim manj energije in časa za opravila, kar pomeni, da imamo ali več časa za samo veslanje, ali pa več počitka.

Ko sem spremljal pretekla veslaška prečkanja Atlantika, sem pogosto naletel na ekipe, ki so imele probleme z električno energijo. Po nekaj oblačnih dneh so se pojavile težave in začelo jim je primanjkovati energije za zagon desalinizatorja, za napajanje MP3 playerjev in druge elektronike na barki.

Kot bodočem inženirju elektrotehnike, se mi je to zdelo malce čudno in nerazumljivo.

Ko sem kupil barko, je bila ta brez električne napeljave, kar mi je dalo možnost, da stvari naredimo po mojem okusu.

Imel sem veliko srečo, da so mi na moji Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani priskočili na pomoč in kupili glavno elektrotehniško opremo, z delom in drugim materialom pa so nam pomagali pri Elektro Stumpfl. Barko smo odpeljali v njihove prostore v Slovenj Gradec in v treh dnevih se je ladijski baterija že veselo polnila prek sončnih celic.

Na srečo lahko povem, da so v Elektro Stumpfl izbrali tako opremo in naredili tako napeljavo, da smo lahko z električno energijo skrajno neučinkoviti!

Imamo 220Ah veliko AGM baterijo, ki obenem služi kot balast, in polnimo jo z 240W sončnih celic. To pomeni, da nam ni potrebno paziti kako porabljamo energijo, kaj polnimo, koliko vode naredimo in na sploh je življenje veliko lepše, ker imamo eno veliko skrb manj.

Včasih se celo pošalimo, da imam toliko elektrike, da bi si lahko omislili se majhen elektromotorček! :)

Marin
sponzorji

  • Tušmobil

  • Cornwall's college of ocean